sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

 


Talvi on tullut tänne eteläänkin ja täytyy tunnustaa että lumi ja pakkanen ei ole meidän kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta pakkasessa lenkkeilyä emme mitenkään erityisesti rakasta. Ollaankin siis käyty juoksemassa sisäradalla ja salilla juoksumatolla. Meinasi tulla meidän sisärata juoksuihin tauko, kun Esport Arenan kupolikatto romahti lumen painosta. Onneksi vain ylin kerros on pois pelistä ja juoksuradalle pääsee edelleen. Tärkeintä tietysti se että tapaus sattui niin, ettei yläkerroksessa ollut ketään ja henkilövahingoilta vältyttiin.





Pakkaslenkkeilyä sauvojen kanssa lumi-infernon jälkeen

Talvilenkkeilyn tyyliä. 


Kävimme syksyllä juoksijan voimavalmennuksessa ja sieltä jäi mieleen ajatus siitä että treenejä olisi hyvä kirjoittaa itselle muistiin. Silloin lähinnä oli ajatus siitä että salitreenit kirjoittaisi muistiin, jotta painot ja toistot on helpompi muistaa ja sitä myötä myös nostaa ainakin painojen määrää. Jonkunlaisen ajatustyön jälkeen olen päätynyt siihen että kirjaan ylös sekä juoksu että lihaskuntotreenit.

Tällä hetkellä se toteutuu niin, että teen vihkoon aukeaman toiselle sivulle suunnitelman tulevien viikkojen treeneistä ja toiselle sivulle kirjaan toteutuman. Näin pysyn itse helposti kartalla siitä mitä on tullut tehtyä ja miten treenit on toteutuneet. Suunnitelmaan en kirjaa lihaskuntotreenin painoja ja toistoja, vaan jätän itselleni mahdollisuuden avoimeksi toteuttaa treenin joko kotona tai salilla. 


Joku saattaa ihmetellä miksi teen tätä, koska kaikkihan kuitenkin tallentuu kelloon ja Polarin tiedostoihin. Huomaan itse että saan tästä motivaatiota treeneihin. Kun olen kirjoittanut kaiken ylös, niin teen ihan eri motivaatiolla treenejä, eikä minun tarvitse pakottaa itseäni lenkille. Olen aiemminkin yrittänyt samaa että kirjaan tehdyt treenit vihkoon ja aina se on jonkin ajan kuluttua unohtunut ja jäänyt lopullisesti syrjään. Nyt kun teen homman siten että kirjattuna on suunnitelma ja toteutus, huomaan että paneudun tähän aivan eri tavalla. Tässä on vielä mukava asia se että teemme tätä yhdessä Jussin kanssa joten molempien vihkot lojuvat ruokapöydällä kokoajan valmiina käyttöön.


Otin käyttöön myös pienen minivihkon, jota kannan mukana salilla. Siihen suunnittelen etukäteen salitreenin liikkeet juoksijan voimavalmennuksen ohjeiden mukaan ja kirjaan ylös sarjat ja painot. Pikkuvihkosta pystyn helposti seuraamaan salilla edellisten treenien painoja ja sarjojen määriä. Näin saan paremmin seurattua että treenaaminen on nousujohteista. Pikkuvihkosta siirrän tiedot isomman vihkon toteutusosioon. Tällä hetkellä toteutan tätä näin, mutta tämäkin saattaa tässä ajan kanssa saada uusia muotoja. Jos teillä lukijoillani on tähän jotain erilaisia hyväksi todettuja systeemejä niin otan mielelläni vastaan vinkkejä.


Vuoden vaihteen jälkeen treenit ovat lähteneet todella hyvin käyntiin. Talven ehkä pimein aika on ohitettu ja sen alkaa huomaamaan omassa jaksamisessa. Tämän viikon treenit ovat sujuneet molemmilta hyvin ja juoksu tuntuu taas kivalta ja olemme palanneet myös salitreenaamiseen, vaikka korona tartunnan vaara onkin olemassa. Olemme päättäneet että kotiinkaan ei voi linnoittautua joten käymme treenaamassa ja yritämme olla mahdollisimman varovaisia, noudattaa turvavälejä, huolehtia käsihygieniasta sekä putsata tottakai salilaitteet ennen ja jälkeen käytön.








Viime päivät ovat antaneet myös vaihtelua lihaskuntotreeniin lumitöiden muodossa. Lumi-inferno piti huolta siitä että autoa piti kaivaa esiin lumihangesta muutaman kerran sekä auton parkkiruutu putsata lumesta. Meillähän on siis kaksi autoa joten kaikki piti tehdä kahteen kertaan. Omakotitalo asujilla on ollut varmasti lumitöitä paljon enemmin, mutta siksi asutaan kerrostalossa jotta tätäkin hommaa olisi mahdollisimman vähän.


Ihanaa kevät talven jatkoa kaikille ja tsemppiä treeneihin. Seuraavaksi karvaisen PT:n kanssa ulkoilemaan. Hän tykkää talvesta ja pitää huolta että meidänkin täyty pistää nokkamme ulos oli pakkasta tai ei.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

  Talvi on tullut tänne eteläänkin ja täytyy tunnustaa että lumi ja pakkanen ei ole meidän kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta ...