maanantai 4. toukokuuta 2020

Rohkeet lepää!



Otsikkoon liittyy viisas lausahdus valmentajaltamme.

Juoksijan lepopäivä, mitä se tarkoittaa?

Mieli halajaa juoksemaan, mutta kroppa taistelee vastaan. Näin ainakin minulla on välillä. Jalat tuntuvat lyijynraskailta ja mielikin on vähän maassa. Ei saa kotonakaan tehtyä mitään. Töihin on pakko mennä, vaikka ei huvittaisi. Lenkille tekisi mieli, mutta ei vaan jaksaisi ja on huono omatunto siitä että ei tullut lähdettyä, ehkä pelko myös siitä, että  kunto laskee nyt heti jos en mene lenkille. Ainakaan en kehtaa sosiaaliseen mediaan tunnustaa, että olen jättänyt lenkkejä väliin.

Tällaisessa tilanteessa laitoin viestin valmentajalle ja tunnustin että tänään en jaksanut lähteä lenkille, enkä eilenkään. Takaisin tuli viesti jossa luki "Rohkeet lepää..." Viisaasti sanottu. Jäin miettimään tota lausahdusta ja päätin kirjoittaa aiheesta blogiin.

Lepopäivän käsityöt



Häviääkö kunto tosiaan kahdessa tai kolmessa päivässä, ei todellakaan häviä. Juoksin noiden lepopäivien jälkeen elämäni parhaan kympin juoksun ja samalla viikolla vielä hyvän vitosen.

Lepopäivät ovat tärkeitä elimistölle kovan treenaamisen keskellä. Elimistö saa rauhassa palautua ja pienet vaivat ehtivät parantua levon aikana. Aina kun treenataan kovaa tai paljon, voi tulla pientä lihaskudosvauriota ja lepopäivät antavat näille vaurioille aikaa parantua.


Tässä tärkeä lepopäivän juttu.


Motivaatio treeniin pysyy yllä ja hyvänä, kun jaksaa ja on puhtia, eikä harjoittelusta tule suorittamista, vaan pystyy nauttimaan lenkeistä. Toki välillä on niitä lenkkejä joiden täytyykin tuntua pahalta, mutta silloin mennään oman jaksamisen rajamailla muusta syystä kuin levon puutteesta.

Lepopäivä ei toki tarkoita sitä että heittäydytään sohvanpohjalle liikkumattomaksi. Lepopäivinä voi antaa ajatuksia muulle toiminnalle kuin juoksulle. Kevyt kävelylenkki, ulkoilua lasten kanssa tai koiran kanssa metsässä sopivat oikein hyvin lepopäivän puuhiksi.
Itsellä lepopäiviin kuuluu koiran kanssa ulkoilua, kotitöitä ja näin etätoiminnan aikaan myös etäpilates. Tottakai sohva ja TV kuuluvat myös lepopäiviin. Koiran kanssa taas täytyy ulkoilla myös treeniäpäivinä, silloin vain koiran lenkit ovat yleensä lyhyempiä.

                       


Hyvä on kuitenkin muistaa että kunto ei kohoa pelkällä levolla, vaikka sanotaankin että levossa kunto kohoaa.
Treenit kannattaa suunnitella niin, että seassa on myös lepopäiviä ja hyvä on muistaa, että hyvä suunnitelma kestää muutoksen. Itse ainakin vaihdan lepopäivän ja treenin paikkaa jos tuntuu, että kroppa on liian kovilla, eikä meinaa jaksaa. Saatan jättää myös viikosta treenin pois, jos tuntuu että kaipaan lepoa enemmin.


Stressi, sairaus tai haastava tilanne elämässä tuovat omat haasteensa ja silloin on syytä antaa levolle aikaa ja kropan palautua rauhassa. 
Syö ja nuku hyvin ja riittävästi lepopäivien aikana.



Opettele tuntemaan oma kehosi ja sen tuntemukset, näin voit nauttia liikunnasta ja treenaamisesta virkistyneellä mielellä, ilman pelkoa vammoista tai ylikunnosta.

Väsyneenä treenaamisesta on enemmin haittaa kuin hyötyä, muistetaan meidän valkun viisaat sanat "Rohkeet lepää..."

Lepopäivän viettäjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

  Talvi on tullut tänne eteläänkin ja täytyy tunnustaa että lumi ja pakkanen ei ole meidän kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta ...