sunnuntai 25. elokuuta 2019

Helsinki Maraton 10 km ja puolimaraton

Lauantaina 24.8.19 juostiin Helsinki Maraton, johon me osallistuimme kahdelle matkalle. Jussi juoksi puolimaratonin ja minÀ 10 km. EdellisenÀ pÀivÀnÀ iltaan asti satoi vettÀ kaatamalla ja pikkuinen pelko oli siitÀ ettÀ ilma jatkuu lauantaina samanlaisena. Jussi kÀvi perjantaina työpÀivÀn jÀlkeen hakemassa meidÀn numerot ja minun etukÀteen tilaamani tapahtumapaidan. Fiilistely tapahtumasta alkoi siis jo edellisenÀ iltana kotona.




JuoksupÀivÀn aamu aukesi kuitenkin aurinkoisena ja lÀmpimÀnÀ, vaikkakin hiukan tuulisena. Tuuli tosin viilensi mukavasti muuten lÀmmintÀ pÀivÀÀ.



Jussi lÀhti kotoa tapahtumapaikalle jo hyvissÀ ajoin aamulla, mÀ jÀin vielÀ kotiin ulkoiluttamaan koiran ja rauhassa aamupalalle. Jussin juoksun startti oli nimittÀin klo 9 ja mulla vasta klo 12. PitkÀ aika olisi ollut odoteltavana jos yhtÀaikaa olisimme lÀhteneet.

MÀ luotan kaurapuuron voimaan ja söin sekÀ illalla ettÀ aamulla kunnon annoksen puuroa ryyditettynÀ raejuustolla, Àidin mustaherukkahillolla ja mehukeitolla. Toimii...


MennÀÀn ensin Jussin juoksuun tarkemmin. Juoksu lÀhti siis klo 9 ja olimme sopineet ettÀ olen 14km kohdalla antamassa Jussille suolavesipullon. Jussi juoksi tasaista 6.04min/km vauhtia ja kun kympin kohdalla nÀimme ensimmÀisen kerran juoksija vaikutti oikein hyvÀvoimaiselta ja olikin.

Lentopusuja kuvaajalle 💜
Poseeraus ennen juoksua


Jussin juoksu kulki 15,5 km:iin asti samaa 6.04min vauhtia, sen jÀlkeen piti vÀhÀn himmata, mutta vauhti oli kuitenkin hyvÀÀ 7.16min/km. Jussin seurana olleet juoksijat jatkoivat omaa vauhtiaan tÀssÀ kohtaa, mutta se ei haitannut sillÀ Jussi pystyi pitÀmÀÀn vauhdin hyvÀnÀ loppuun saakka. Loppuaika oli nettona 2.13.30, eli Jussi juoksi oman ennÀtyksensÀ ja rikkoi edellisen ajan kirkkaasti. TÀstÀ on hyvÀ jatkaa seuraavaan koitokseen eli Vantaan maratonin puolikkaalle ja siitÀ Nizzaan tÀysmatkalle. Nyt seuraavana pÀivÀnÀ on jalat tönköt, mutta töihin oli aamulla lÀhdettÀvÀ. Onneksi työpÀivÀn aikana voi hiukan verrytellÀ ja kÀvellÀ ettei aivan jumiudu.


                       



Tapahtuman 10 km juoksu starttasi siis klo 12 ja Jussi ehti hyvin maaliin omasta suorituksestaan kannustamaan minua. Kympin lÀhtö oli eri paikasta kuin muiden matkojen lÀhdöt ja jÀrjestÀjille miinuksena tÀytyy sanoa se, ettÀ lÀhtöpaikalla ei ollut yhtÀÀn WC:tÀ. Onneksi lÀheinen kahvila antoi kÀyttÀÀ omia WC tilojaan. Kaikki muukin lÀhtöhuuma puuttui paikalta, DJ onneksi oli soittamassa musiikkia. Noihan on toisaalta toisarvoisia asioita, mutta tuovathan ne hyvÀÀ fiilistÀ lÀhtöön ja ehkÀ koko suoritukseen.
LÀhdössÀ heti vierelleni tuli juoksemaan ulkomaalainen mies, jonka kanssa juttelimme englanniksi jonkin matkaa. HÀn kertoi ettÀ tavoittelee 1.10. aikaa, mutta jonkin aikaa juostuamme hÀn jÀi kuitenkin vauhdistani. Juoksin rauhallisesti omaa vauhtia ja juoksu tuntui sujuvan oikein hyvin. Huomasin kohta ettÀ juoksin ohi aika monista muista juoksijoista, vaikka aika moni myös juoksi minun ohitseni. Mietin ettÀ onkohan vauhti nyt liian kovaa. Katsoin kellosta vauhtiani ja sen mukaan vauhti oli minulle aika normaali lenkkeilyvauhti. MitÀÀn hÀtÀÀ ei siis pitÀisi olla.


Saavutin ihan kivasti muita juoksijoita ja menin ohi. Otin aina kohteeksi seuraavan ja seuraavan ja tavoiteeksi ohittamisen. Ennen lĂ€htöÀ olin jo kuullut muilta juoksijoilta ettĂ€ kÀÀntöpaikalla ja muissakin kohdissa on vĂ€lillĂ€ kova vastatuuli. JĂ€in siis kahden leveĂ€selkĂ€isen miehen taakse tarkoituksella juoksemaan. He juoksivatkin sopivasti jarruttavaa vauhtia, koska epĂ€ilin ettĂ€ menen liian kovaa ja mietin ettĂ€ miten jaksan loppuun saakka. EnsimmĂ€isellĂ€ juomapisteellĂ€ ennen kolmen kilometrin rajapyykkiĂ€ kaksikko putosi johonkin. Jospa halusivat hÀÀtÀÀ perskĂ€rpĂ€sen pois selĂ€ntakaa. 
Jatkoin matkaa itsekseni ja jÀin vÀlillÀ jonkun vierelle juoksemaan. Kovasti oli mÀkistÀ maastoa ja ikÀvÀÀ mukulakiveÀ osassa reittiÀ. VÀlillÀ oli paljon mÀrkiÀ lehtiÀ tiellÀ, ilmeisesti edellisen pÀivÀn vesisateen tuloksia. AlamÀissÀ voivat olla ikÀvÀn liukkaita.
Viiden kilometrin kohdalla suunnilleen, vierelleni tuli toinen nainen juoksemaan ja hĂ€nellĂ€ oli selkeĂ€sti vakaa aikomus juosta loppuun saakka vierellĂ€ni. Se sopi minulle oikein hyvin, koska yksin juokseminen ja vauhdin yllĂ€pito yksin voi olla haastavaa. 
Juoksimme rintarinnan mitÀÀn puhumatta viisi kilometriÀ maaliin saakka ja jaksoimme vielÀ vetÀÀ kunnon loppukirinkin maalisuoralla. Maaliin saavuin nettoajalla 1.07.55. Maalissa halasimme toisiamme ja hÀn sanoi ettÀ olisi luovuttanut jo aikoja sitten ilman vetoapua. Sanoin ettÀ sama kÀvi minunkin mielessÀni. Tosin en olisi jÀttÀnyt matkaa kesken, mutta olisin hidastanut vauhtia. Toivotimme toisillemme hyvÀÀ jatkoa ja nÀin tiemme erosivat. Ihan mahtava yhteinen kokemus vieraan ihmisen kanssa. JÀin vielÀ maalin lÀhelle odottelemaan alkumatkan ulkomaalaista miestÀ ja onnittelin hÀntÀ juoksusta ja toivotin hyvÀÀ jatkoa. HÀn ei ihan pÀÀssyt omaan tavoitteeseensa, mutta oli kuitenkin tyytyvÀinen juoksuun.






Omasta tÀmÀnhetkisestÀ kunnostani ei voi muuta sanoa, kuin todeta vanhan sananlaskun mukaan, "söisi suu, vetÀisi vatsa, vaan ei kestÀ hennot sÀÀret". Huomaan ettÀ kroppa toimii, hengitys on hyvÀ, eikÀ mitÀÀn hirmuista hengÀstymistÀ tule, eikÀ myöskÀÀn tunnu siltÀ ettÀ sydÀn pomppii rinnasta ulos. Jalat ei vaan jaksa. Onneksi analysoin tÀtÀ oikean ihmisen kuullen maaliin tulon jÀlkeen ja nyt alkaa mÀkitreenit uusilla ohjeilla. Jalkoihin pitÀÀ saada lisÀÀ voimaa, muuten on turha haaveilla puolimaratonista, kokonaisesta puhumattakaan.

Ihana pÀivÀ oli kuitenkin. Tapasin taas tuttuja ja tuntemattomia, jotka nyt ovat tuttuja. MÀ niin rakastan juoksutapahtumien tunnelmaa. Ihanaa tulla maaliin, kun monesta paikasta kuuluu "HyvÀ Eija, onneks olkoon" ja halaillaan ja lyödÀÀn kÀttÀ. Kaikki ollaan kuitenkin matkoista, ennÀtyksistÀ ja ajoista huolimatta samassa veneessÀ. TÀllaisten pÀivien jÀlkeen jaksaa taas treenata.

Mitalikin on tosi hieno.

























Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

  Talvi on tullut tĂ€nne etelÀÀnkin ja tĂ€ytyy tunnustaa ettĂ€ lumi ja pakkanen ei ole meidĂ€n kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta ...