maanantai 18. marraskuuta 2019

Juoksuvuosi paketissa

Ajatelin tÀssÀ kÀydÀ lÀpi tÀmÀn vuoden kohokohdat nyt kun treenit on vielÀ hetken aikaa melko vÀhissÀ. Paketoidaan siistiin paketttiin tÀmÀ vuosi, niin on hyvÀ aloittaa taas uudet treenit.

Viime talvi ja kevÀt treenasimme alkukevÀÀn juoksutapahtumia silmÀllÀ pitÀen. Mulle ensimmÀinen isompi lappujuoksu oli Helsinki10 27.4.19, jonka juoksimme Jussin kanssa yhdessÀ. Jussi tsemppasi minut hyvÀÀn tulokseen, vaikka loppusuora menikin kirosanojen sÀestyksellÀ. Juoksun jÀlkeen oli ihana "mÀ tein sen"-fiilis. Olinhan ilmoittautunut Helsinki10:lle jo edellisenÀ kevÀÀnÀ, kun olin vasta aloitttanut juoksuharrastusta. Loppuaika juoksussa oli 1.07.39.


Helsinki10:n jÀlkeen, reilun kuukauden kuluttua oli Jussin kevÀÀn pÀÀmatka HHM, eli Helsinki Half Maraton 8.6.19. Ilma oli tukahduttavan kuuma ja juoksureitin varrella ei juoksijoille riittÀnyt tarpeeksi vettÀ. Olin huoltojoukoissa seuraamaassa juoksua ja minulla oli Jussille suolavesipullo. Omasta juomapullostani juotin muutaman ohijuoksevan tutun, jotka kyselivÀt vettÀ. Olosuhteisiin nÀhden Jussi oli tyytyvÀinen juoksuun ja tuli maaliin ajassa 2.23.36.


KesÀn treenailimme enempi ja vÀhempi, kuitenkin kokoajan tulevat syksyn juoksutapahtumat mielessÀ.
Seuraava juoksutapahtuma oli Jussilla Eesti ööjooks, jonne Jussi lĂ€hti ystĂ€vĂ€nsĂ€ kanssa. Miesten reissua viettĂ€mÀÀn. Ööjooksussa matkana oli 10 km. Juoksun alussa oli paljon ruuhkaa ja niitĂ€ jotka lĂ€htivĂ€t kĂ€velemÀÀn matkaa, tĂ€mĂ€ vaikeutti oman hyvĂ€n juoksun tekemistĂ€. Kuntokaan ei ollut paras mahdollinen, vaikka juoksu tuntuikin ihan hyvĂ€ltĂ€. Jussi juoksi Virossa ajan 1.01.00.


Elokuun 24. pÀivÀ oli taas yhteinen juoksutapahtuma edessÀ, nimittÀin Helsinki Marathon. Ilma oli hyvÀ, vaikka olikin kylmÀ tuuli. Jussilla matkana puolimaraton ja minulla 10 km. Puolimaraton lÀhti liikkeelle siten ettÀ Jussi ehti jo maaliin ennenkuin 10 km matka lÀhti liikkeelle. Jussin juoksu kulki ystÀvÀn seurassa verkkaista vauhtia n. 12 km. Alkuvauhti osoittautui kuitenkin liian kovaksi ja 15 km:n kohdalla joutui jo kÀvelemÀÀn vÀhÀn matkaa. Loppumatka meni kÀvelyÀ ja juoksua vuorotellen. Jussi tuli maaliin ajassa 2.14.19.
Mulla oli 10 km matka ja alussa juoksin yhdessÀ ulkomaalaisen miehen kanssa, jonka kanssa englanniksi juttelin. Ilmeisesti alkuvauhti oli kiian kova, vaikka yritin aloittaa rauhallisesti. PuolivÀlissÀ tuntui ettÀ kohta loppuu voimat. Vierelleni tuli juoksemaan nuori nainen ja pysyi vierellÀ maaliin saakka. Rintarinnan juoksimme sanaakaan vaihtamatta 5 km maaliin saakka ja maaliviivan ylitettyÀmme halasimme toisiamme ja kiitimme tsempistÀ. Tulin maaliin ajassa 1.07.55.



Helsinki maratonin jÀlkeen alkoi pyöriÀ ajatus valmentajasta. Juttelimme asiasta vÀlillÀ, mutta tulimme aina siihen tulokseen ettÀ emme löydÀ itsellemme sopivaa valmentajaa. Toisaalta se ettÀ juoksut eivÀt kulkeneet halutulla tavalla, sai meidÀt yhÀ useammin miettimÀÀn asiaa. Syksyn aikana tutustuimme Venla Paunoseen, jolla on juoksutausta ja kilpaillut SM tasolla. Rohkaisimme mielemme ja kysyimme Venlaa valkuksi. Jonkin aikaa mietittyÀÀn Venla suostui meidÀn iloksemme ja yhteinen treenaaminen Venlan kanssa alkoi.

Valmentajan valvonnassa treenasimme Vantaan Maraton tapahtumaan ja minulla siellÀ oli matkana FunRun eli vartti maraton 10,5 km ja Jussilla puolimaraton. Puolimaraton lÀhti ensin matkaan ja Jussilla juoksu sujui hienosti. Jussi jaksoi juosta koko matkan kertaakaan kÀvelemÀttÀ ja oli todella iloinen suorituksestaan. Maaliin Jussi tuli ajassa 2.15.47. Minulla juoksu lÀhti hyvin kulkemaan, koska sain taas juoksuseuraa ja yhdessÀ Hannan kanssa juosten pÀÀsin maaliin ajassa 1.08.08. Huomasin 10 km:n kohdalla ettÀ oma ennÀtys kympillÀ on tehty. Venla oli meihin todella tyytyvÀinen.




Vuoden tÀrkein matka oli vielÀ juoksematta. Jussi oli jo ilmoittautunut aikoja sitten, mutta minÀ ilmoittauduin hetken mielijohteesta. EdessÀ oli siis valmistautuminen Nizza-Cannes Maratonille. Jussilla oli koko matka ja minulla 20 km. Valmistauduimme Venlan tekemÀn treeniohjelman avulla.

Juoksun lÀhtiessÀ oli kova sade ja ukkonen. LÀhtökin oli 30 min myöhÀssÀ rajuilman takia. LÀhdin juoksemaan todella rauhallisesti Venlan ohjeen mukaan ja se tuotti tulosta. ItsellÀ oli ajatus ilmoittautumisesta asti ettÀ juoksen ja kÀvelen vuorotellen, jotta jaksan maaliin saakka. EnhÀn ollut koskaan edes juossut noin pitkÀÀ matkaa. Jaksoin oikealla vauhdinjaolla juosta koko matkan ja pÀÀsin maaliin ajassa 2.24.54. Jaksoin vielÀ loppusuoralla vÀhÀn kiristÀÀ. Olin todella tyytyvÀinen juoksuuni.

Jussin maraton lÀhti myös rajuilmasta huolimatta hyvin liikkeelle. Vauhdin jako oli onnistunut ja Jussillekin Venla oli antanut hyvÀt ohjeet juoksua varten. Matkan loppuvaiheessa tuli kramppeja jalkoihin, mutta Jussi jatkoi matkaa jonkin aikaa kÀvellen. Loppumatkasta pystyi taas juoksemaan ja Jussi tuli maaliin ajassa 4.58.46. tehden hienon oman ennÀtyksen.




TÀstÀ mitalien kokoerosta jÀi hanpaankoloon se, ettÀ kyllÀ minunkin tÀytyy tuo isompi mitali kÀydÀ hakemassa.

Juoksuvuosi on ollut aivan mahtava. Tapahtumat hienoja ja hyvin jÀrjestettyjÀ. Ihaniin ihmisiin on saanut tutustua ja tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan harrastaa yhdessÀ kaikkien ihanien ihmisten kanssa. Yhteinen harrastus ja yhteinen tsemppi, ihan parasta. Kiitos kaikille ja hyvÀÀ treeniÀ talveen. Ensi kesÀnÀ taas juostaan yhdessÀ ja tsempataan toinen toistamme.

TÀlle vuodelle on vielÀ yksi juoksu ja se on tietysti Joulujuoksu. LÀhdemme sinne humpsuttelemaan 5 km.











Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

  Talvi on tullut tĂ€nne etelÀÀnkin ja tĂ€ytyy tunnustaa ettĂ€ lumi ja pakkanen ei ole meidĂ€n kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta ...