torstai 12. joulukuuta 2019

Juoksuringin matkassa

Yritin aloitella treenejä flunssan jälkeen, mutta pieni kurkkukipu tuli uudelleen ja yskä jatkuu vaan. Ajattelin siis kirjoitella yhteenvetoa Juoksuringin treeneistä joissa ollaan käyty syksyn aikana. Joka kerta on ollut hyvät treenit, kiva porukka ja hyvät valmentajat. Kiva on ollut huomata että samat naamat ovat olleet mukana monesti, mutta myös uusia osallistujia on ollut joka kerta. Hyvät treenit, joissa on huomioitu kaiken tasoiset osallistujat.

Ensimmäisten treenien ilmoituksen satuin huomaamaan ihan sattumalta. Pyysin ystäväni Riikan mukaan, sitä en muista missä Jussi oli, kun ei osallistunut. Varmaan töissä.

Treenit järjestettiin Pirkkolan urheilupuistossa 20.8.19
Alkuverryttelyn jälkeen oli koordinaatioharjoituksia:
          - Sivuttainhyppelyt
          - Polvennosto-kävely
          - Saksijuoksu
          - Polvennostojuoksut:
                 - Matala/korkea
                 - Rytminvaihdos korkeasta matalaan
                 - Kiihdytys juoksuun

Rytminvaihdosvetoja ja loppuun kevyt loppuverryttely. Näistä  sai omaankin treeniin hyviä vinkkejä ja on tullut välillä näitä käytettyäkin. Juokse itsesi nopeaksi-linkki Valmentajina näissä treeneisää toimivat Venla ja Aino Paunonen

       
Yleensä Juoksuringin treenit ovat olleet noin 1x/vko, mutta seuraavat treenit olivat kuitenkin jo viikon kuluttua edellisistä eli 27.8.19. Aiheena oli Mäkiharjoitus ja treenipaikkana Herttoniemen urheilupuisto.
Treenit vedettiin seuraavasti:
- Alkuverryttely 5-10 min,
- Koordinaatioita mäkeen
          - Polvennostokävely
          - Polvennostojuoksu
          - Päkiähyppely

Mäkivedot:
          - 6x300m nousujohteisella vauhdilla, juoksu/kävelypalautus alas
          - 4x60m sähäkämpi veto
          - 2x40-50m alamäkirullauksia

Näistä treeneistä sain kotiinviemisiksi omiin treeneihin ohjeen rytmittää käsillä juoksua ja se toimii hyvin myös tasaisella maalla.  Juoksuaskeleen tihentäminen ylämäessä ja vartalon pitäminen oikeassa asennossa. Nämä treenit meni multa lähinnä katsellessa ja kuunnellessa. Olin ollut edellisenä päivänä fyssarilla ja tämä oli käsitellyt mun kipeää lonkkaa niin, että se oli juostessa vähän kipeä. En uskaltanut treenata täysillä ettei pahene. Valmentajina treeneissä toimi Venla ja Aino Paunonen.




Seuraava treeni olikin sitten 3.9.19 polkujuoksuharjoitus Nuuksiossa. Tämä me jätettiin väliin, koska en uskalla juosta poluilla. Pelkään nilkkojeni puolesta. Tän harjoituksen ohjeistus löytyy Juoksuringin Facebook-sivuilta.

Paloheinän portaisiin menimme 19.9.19, valmentajina Venla Paunonen ja Kirsi Haapanen. 
Treenit aloitettiin, kuten aina, alkuverryttelylenkillä 10-15 min. Nämä treenit saivat minut ymmmärtämään että portaissa voi tehdä muutakin kuin juosta ylös ja alas.
Treenasimme seuraavasti:
          - Kävellen portaita ylös jokaiselle/jokatoiselle portaalle
          - Askelkyykky
          - Kevyttä juoksua ylös
          - Tasahyppy
          - Sivuttain askellus
          - Rennon vauhdikasta juoksua
          - Sähäkkää juoksua
Paljon asioita joihin pitää kiinnittää huomiota, välillä tuli olo että nyt on liikaa liikkuvia osia. Oli päkiää, lantiota, polvilinjaa ja rentoja hartioita. Lisää infoa treeneistä löytyy Juoksuringin Facebook-sivulta. Porrastreeniä ei olla tehty yhtään tämän treenin jälkeen, mutta kun muutetaan, niin portaat on lähellä ja lenkillä voisi käydäkin portaiden kautta.





Porrastreeneistä siirryttiin 2.10.19 Eläintarhan kentälle, eli Eltsuun ja aiheena vauhtikestävyysharjoitus. Valmentajina Eltsussa Venla ja Kirsi.
Venla piti ensialkuun porukalle pienen alustuksen, jossa kertoi illan treeneistä ja briiffasi eri tasoiset juoksijat omiin treeneihinsä. Vielä ennen kunnon treeniä tehtiin kentällä kevyitä rullauksia ja muutamia koordinaatioita.
Juoksutreenit oli sitten kolmessa tasossa sen mukaan kuinka kokenut juoksija olet ja miten kovaa haluat harjoitella. Lopuksi vielä loppuverkka. Tää oli kiva treeni ja juoksin vasta juoksuharrastusta aloittaneen naisen kanssa. Kiva oli juostessa vaihtaa kokemuksia ja kuulumisia.





Eltsun jälkeen ohjelmassa oli tasavauhtinen lenkki 16.10.19. Tässä oli myös kolme eri vauhtista porukkaa, joten jokaiselle löytyi varmasti sopiva lenkkivauhti. Lenkki oli n. 45 min pituinen ja lähtöpaikka Pirkkolassa. Lenkin vetäjinä Moona Latvala, Kirsi Haapanen ja Venla Paunonen. Valitsin itselleni lenkkivauhdin jossa pystyin helposti juttelemaan samalla, eikä vauhti käynyt liian kovaksi missään kohtaa. Lenkin lopuksi oli vielä meillä Jussin kanssa Venlan määräämänä 30-45 min lisälenkki. Juoksimme sen Pirkkolan kentällä, koska oli jo pimeää ja vieraat maastot. Näin vältimme varman eksymisen. Kuvia ei tästä kerrasta ole, koska porukassa juostessa on vaikea pysähtyä kuvaamaan ja oli jo pimeääkin.

6.11.19 oli Maksimikestävyysharjoitus Hakunilassa. Tästä treenistä jäimme paitsi, koska olimme reissussa. No olihan meillä sielläkin aikamoinen maksimikestävyysharjoitus, koska Jussi juoksi maratonin ja minä 20 km. Niistä juoksuista voit lukea erillisen kisaraportin blogin aiemmista postauksista.

Juoksukuntopiiriä teimme 4.12 ja jälleen Pirkkolassa. Vetäjinä tällä kerralla olivat mahtavat Laura Liikanen, jolla hiihtotaustaa ja Kirsi Haapanen.
Aloitimme taas kevyellä alkuverryttelylenkillä n. 5 min. lämmittelylenkin jälkeen teimme hiukan koordinaatioita ja aktiivista venyttelyä pikaisesti. Ennen varsinaista kuntopiirin aloitusta Laura ja Kirsi näyttivät vielä kuntopiirin liikkeet.
Kuntopiirissa oli 7 liikettä joista jokaista tehtiin 30 sek ilman taukoja. Tämän jälkeen aina n. 100m juoksu, josta palautus kävellen/hölkäten. Näitä tehtiin 3 kierrosta. Minä olin tässä treenissä vielä paranemassa flunssasta ja siksi piti tehdä vähän kevennetysti. Tämä oli kyllä sellainen treenikerta että täytyy ottaa omaan treeniohjelmaan ja tehdä välillä vaihteluna juoksemiselle.


 











Vuoden viimeisenä treeninä oli Juoksijan Pilates 10.12.19. Pilates on meille molemmille aivan uusi laji ja nyt pääsimme kokeilemaan sitä. Kiva kokemus se oli. Sali oli täynnä ja suurimmaksi osaksi osallistujat ensikertalaisia. Muutkin siis hengityksen ja liikkeiden kanssa yhtä hukassa kuin mekin. Vaikutti siltä että Pilates voisi tehdä hyvää mun kipeälle selälle ja siksi täytyykin kotona jatkaa treenaamista. Onneksi saimme hyvät ohjeet mukaan, joten kotitreenit onnistuu ainakin jotenkuten. Ohjaajana toimi Heidi Saarelma, joka itsekin harrastaa juoksemista. Heidi veti tosi hyvät treenit ja niin että tällainen ensikertalainenkin ymmärsi ainakin suunnilleen mikä vaikuttaa mihinkin.

Kokonaisuudessaan Juoksuringin treenit ovat olleet hyvä lisä omiin juoksutreeneihin. Kaikki, Pilatesta lukuunottamatta (10e) ovat olleet ilmaisia ja kaikille avoimia treenejä. Me ollaan tykätty kovasti ja opittu uusia juoksuun liittyviä asioita. Kaikista treeneistä löyty tarkemmat tiedot Juoksuringin facebook-sivulta.
Toivotaan että Juoksuringin treenit jatkuvat kevätkaudellakin ja että siellä olisi paljon uusia ja vanhoja osallistujia. Näitä innokkaasti odotellen jatkamme omia treenejä ja vietämme Joulun tässä välissä. HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE! Toivottaa Eija ja Jussi 💓

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

  Talvi on tullut tänne eteläänkin ja täytyy tunnustaa että lumi ja pakkanen ei ole meidän kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta ...