perjantai 18. syyskuuta 2020

Puolimaraton lÀhestyy


 

Alamme pikkuhiljaa valmistautua puolimaratonille. Olen viimeaikoina jonkin verran lukenut erilaisia kommentteja siitÀ miten kukakin valmistautuu puolimaratonille. Elina kirjoitti LenkillÀ-blogissaan hyviÀ vinkkejÀ valmistautumiseen, joista minÀkin aion ottaa oppia. Osa juoksijoista on sitÀ mieltÀ ettÀ erityistÀ valmistautumista tankkauksineen ei tarvita, eikÀ varmasti tarvitakkaan jos juoksu on jo sillÀ tasolla, ettÀ puolimaratonin pituinen lenkki on jokaviikkoinen treeni.

Me tarvitsemme valmistautumista ja siksi ajattelin tĂ€ssĂ€ omassa kirjoituksessani kertoa miten me valmistaudumme  tulevaan Helsinki Half Maratoniin.

Kerron ensin lyhyesti viimeaikojen treenikuulumiset. Tutulla kaavalla on menty treenien suhteen. KevyitĂ€ lyhyitĂ€ lenkkejĂ€ ja pidempiĂ€ lenkkejĂ€ molempia peruskestĂ€vyystreeninĂ€. VauhtileikittelyĂ€ ja Juoksuringin treeninĂ€ mĂ€kitreeniĂ€. 


Juoksuringin mÀkitreenit.


Olen vihdoin saanut aikaiseksi tehdÀ myös lihaskuntotreeniÀ ja sehÀn meillÀ on PT:n suunnittelema treeni, jota voi tehdÀ sekÀ salilla ettÀ kotona. Talveksi sitten vielÀ erikseen salitreeniohjelma. Jussi on aloittanut punnerrut/lankutushaasteen ja sÀntillisesti tekee sitÀ joka ilta. Tulosta onkin alkanut jo tulla.





Ensi viikon aikana alkaa kunnon valmistautuminen puolimaratonille. TreeniÀ kevennetÀÀn huomattavasti. Harjoitusohjelmassa on vain kaksi treeniÀ ja molemmat lyhyitÀ alle 30 min lenkkejÀ. LisÀksi hyvÀt venyttelyt ja kehonhuoltoa, sekÀ lepoa.

Kerran aiemmin olen juossut 20 km kisan ja silloin tankkasin Jaksamisjuomalla nauttien sitĂ€ pitkin viikkoa. Ruokailussa on hyvĂ€ksi todettu hiilarin nauttiminen vĂ€hĂ€n runsaampina annoksina viikolla, n. kolme pĂ€ivÀÀ ennen juoksua, mutta juoksua edeltĂ€vĂ€nĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ normaalisti. TĂ€mĂ€n ohjeen olemme saaneet myös erÀÀltĂ€ PT:ltĂ€ jo aikaa sitten. Toisin sanoen kun juoksu on lauantaina, syömme normaalia enemmin pastaa kekiviikkona ja torstaina, perjantaina sitten normaali ruokailu. Aamulla ennen juoksua tietysti puuroa raejuustolla ja marjoilla.

Olen miettinyt ettĂ€ ottaisiko omaa juomaa mukaan juoksuun ollenkaan. Tilasin kuitenkin todella toimivan juoksuliivin ja siinĂ€ kulkee helposti mukana puhelin ja lötköpullo, joten otan mukaan Jaksamisjuomaa. Matkan aikana nautin sitten vettĂ€ jĂ€rjestĂ€jĂ€n puolesta. Omat geelit tietysti mukaan. 

Se miten juoksuun pukeudutaan on vielÀ arvoitus, riippuu tietenkin kovasti kelistÀ. Ostin vasta uudet kengÀt, mutta ne jÀÀvÀt vielÀ kotiin. Luotan vanhoihin kenkiini tÀllÀ pitkÀllÀ matkalla. Elinan LenkillÀ-blogin vinkeissÀ vinkataan myös, ettÀ kannattaa pukeutua juoksuun kuin olisi kymmenen astetta lÀmpimÀmpÀÀ. TÀmÀn laitan korvan taa. Ja yksinkertaisesti niin, ettÀ jos sataa niin silloin kastutaan. Elina tÀhdentÀÀ blogissaan myös sitÀ, ettÀ kannattaa varata ajoissa kaikki tarvittava valmiiksi esille. Ei tarvitse sitten lÀhtiessÀ ja kiireessÀ etsiÀ tavaroita.

TĂ€mĂ€n Helsinki Half Maratonin juoksemme Jussin kanssa yhdessĂ€ ja toivon ettĂ€ maltan juosta alusta alkaen tarpeeksi rauhallista vauhtia, jotta jaksan hyvin loppuun saakka. Ei haittaisi, vaikka lopussa olisi vĂ€hĂ€n varaa kiristÀÀkin vauhtia. 

Nyt on viikko aikaa valmistautua ja seuraava postaus onkin sitten juoksuraportti Helsinki Half Maratonilta. 

Varmasti tÀmÀn postauksen lukijoitakin osallistuu, joten onnea juoksuun kaikille. Jos satutte nÀkemÀÀn meitÀ tapahtumapaikalla niin saa tulla moikkaamaan.

Ostin muuten itselleni kulkupelin, jotta ei tarvitse syksyn ja talven sateissa jalan tai bussilla kulkea. Ihan pistÀÀ hymyilyttÀmÀÀn tÀtÀ ajellessa, on se niin kiva. Mun oma Ranskatar.



Jaksamisjuoma saatu www.jaksaminen.com. LisĂ€tietoa juoman vaikutuksista tÀÀltĂ€ KLIKKLIK

Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

  Talvi on tullut tĂ€nne etelÀÀnkin ja tĂ€ytyy tunnustaa ettĂ€ lumi ja pakkanen ei ole meidĂ€n kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta ...