tiistai 29. syyskuuta 2020

Kisaraportti Helsinki Half Maratonilta

 


Lauantaina 26.9.20 juostiin Helsinki Half Maraton (HHM). AlunperinhÀn tÀmÀn piti olla jo kesÀkuussa, mutta vallitsevan tautitilanteen takia juoksu siirtyi syyskuulle. Tautitilanne on edelleen olemassa, mutta onneksi tapahtuma pystyttiin silti jÀrjestÀmÀÀn. JÀrjestelyt oli tehty todella hyvin tÀmÀn hetkisen tilanteen huomioiden.

Pari pÀivÀÀ ennen tapahtumaa alkoi jo tapahtumien kulku, saimme nimittÀin sÀhköpostiin kumpikin juoksunumerot ja lÀhtöryhmÀt Helsinki10:lle, joka juostiin saman pÀivÀnÀ. Alunperinhan olimme myös ilmoittautuneet tuohon tapahtumaan, mutta sekin oli siirretty kevÀÀltÀ syksyyn. HHM:n numeroita ja lÀhtöryhmiÀ ei kuulunut. Muutaman sÀhköpostin ja puhelun jÀlkeen asia hoituikin ja pÀÀsimme juoksemaan HHM:lle ja siirrettyÀ Helsinki10:n ensi kevÀÀseen. Tapahtuman jÀrjestÀjille iso kiitos ettÀ asia hoitui todella hyvin ja kivuttomasti.

Perjantaina kÀvimme hakemassa numerot ja fiilistelemÀssÀ tapahtumapaikalla. Muutama ihminen oli meidÀn kanssa samaan aikaan hakemassa numeroita ja alueella oli todella hiljaista. Alla muutamia kuvia edellisen pÀivÀn tunnelmista.








Lauantaina olimme lĂ€htöryhmĂ€ssĂ€ 6, jo aiemmin olimme sopineet, ettĂ€ koska on kyse minun ensimmĂ€isestĂ€ puolimaratonistani, juoksemme sen yhdessĂ€ Jussin kanssa. 

Asetuimme 2.30.00 jÀniksen taakse ja tavoitteena oli tuo loppuaika. Jussille vauhti oli sellaista, ettÀ hÀn olisi pystynyt menemÀÀn kovampaakin. MinÀ taas mietin jo ekan kilsan jÀlkeen ettÀ onkohan liian kova vauhti. No, kuten ennenkin, niin vanha kone kÀynnistyy vasta muutaman kilometrin jÀlkeen ja niin kÀvi nytkin.



EnsimmĂ€isellĂ€ juomapaikalla piti minun pÀÀstĂ€ vessaan ja niinhĂ€n siinĂ€ kĂ€vi, ettĂ€ jĂ€nistelyporukka karkasi meiltĂ€. Juoksimme hiukan kovempaa pitkin Kaivopuiston rantaa ja saimme kuin saimmekin oman jĂ€niksen kiinni vĂ€hĂ€n ennen Kauppatoria. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen menimme kuin liimautuneina jĂ€niksen kannoilla. 

Juoksu tuntui hyvĂ€lle ja vauhti sopivalle. Sykkeet nousivat hiukan, mutta ei tuntunut juoksussa mitenkÀÀn. Hengitysongelmat joita minulla on ollut kevÀÀstĂ€ asti loistivat poissaolollaan. Jussilla sykkeet pysyivĂ€t hyvin pk-alueella ja juoksu kulki. 

Kuva: Pihla SillÀnpÀÀ

Kympin kohdalla otin ensimmÀisen geelin ja pÀÀlle omaa mukana kulkevaa juomaa. Jussi oli ottanut jo aiemmin ensimmÀisen geelin. TÀssÀ kohtaa mietin vielÀ, ettÀ jos juoksu kulkee nÀin hyvin, pystymmme tekemÀÀn loppumatkasta vielÀ vauhdin lisÀyksen.

JÀnis meillÀ oli todella hyvÀ. HÀn kannusti ja tsemppasi joka kilometrin jÀlkeen porukkaa jaksamaan ja pysymÀÀn mukana. Kun aloimme ohittaa aiemmin lÀhteneitÀ juoksijoita, kannusti hÀn heitÀ mukaan porukkaan ja muutama lÀhtikin juoksemaan meidÀn mukana.

Kun tulimme 15 km kohdalle otin lisÀÀ geeliĂ€ ja omaa juomaa, nyt alkoi jo matka painaa jaloissa. Teurastamon ohi juostuamme tuli eteen ensimmĂ€inen iso nousu 16 km:n kohdalla. Silloin ajattelin ettĂ€ nyt hyytyy juoksu tĂ€hĂ€n. PÀÀtin kuitenkin vetÀÀ sisulla mĂ€en ylös muiden mukana ja jaksoin kuin jaksoinkin. 

TÀssÀ kohtaa mietin ettÀ nyt olen juossut yhtÀjaksoisesti elÀmÀni ekan kerran nÀin pitkÀn matkan. MielessÀni riemuitsin siitÀ ettÀ pystyn. Jussi kannusti vierellÀ kokoajan ja se oli minulle todella tÀrkeÀ juttu.

Seuraava iso nousu tuli 18 km kohdalla. Jalat olivat jo melko vÀsyneet ja toisessa kankussa oli jo jonkin matkaa tuntunut pientÀ kipua. PÀÀtin kuitenkin ettÀ niin kauan kuin pystyn juoksemaan, niin juoksen, ihan helposti en keskeytÀ koska melkein ollaan jo maalissa.

TÀmÀ iso nousu oli kyllÀ aikamoinen ponnistus, mutta pÀÀsin muiden kanssa samaa vauhtia mÀen pÀÀlle. TÀstÀ noususta alkoikin siten laskettelu kohti maalia. AlamÀessÀ tuntui kuin olisi tullut lisÀÀ uutta voimaa ja juoksimme nyt kaksin. Huomasimme ettÀ jÀnis oli takanamme ja mahdollisuus parempaan aikaan, kuin mitÀ olimme asettaneet tavoitteeksi oli olemassa. MeidÀn kanssa yhdessÀ juoksi JapanistÀ kotoisin oleva mies ja osa matkasta meni hÀnen kanssaan jutellen. Loppumatkasta hÀn laittoi lisÀÀ vauhtia ja karkasi meiltÀ.

ViimeisellÀ kilometrillÀ kipu kankusta oli siirtynyt polveen ja tuntui ettÀ en todellakaan pÀÀse maaliin asti. Pakotin itseni kuitenkin juoksemaan ja pÀÀsin maaliin Jussin kanssa kÀsikÀdessÀ juosten. Saavuimme maaliin ajassa 2:27.14, eli tavoitteemme 2:30:00 alittui hiukan. Olimme todella tyytyvÀisiÀ juoksuun ja minÀ erityisesti siitÀ ettÀ ensimmÀinen puolimaraton on nyt juostu, pÀÀsin maaliin ja olen elossa.

Voittajan on helppo hymyillÀ, voitin itseni.



Juoksun jÀlkeen vielÀ yhteiskuvaan Vapun ja Kirsin kanssa.

TÀssÀ nyt mennyt muutama pÀivÀ juoksun jÀlkeen. VielÀkÀÀn en oikein meinaa tajuta ettÀ mÀ olen juossut puolimaratonin ja vielÀ juoksin koko matkan. Toki juomapisteillÀ pikku stoppi, mutta muuten siis juoksin koko matkan, ihmeellistÀ.

TÀnÀÀn tiistaina kÀvin ekan pikkuisen lenkin lauantain jÀlkeen. Polvi oli onneksi kivuton, mutta etureidet vielÀ jonkin verran jumissa. lenkin jÀlkeen vielÀ venyttelyt. Muina pÀivinÀ puolikkaan jÀlkeen olen varovasti venytellyt lihaksia.

Jussi lÀhti lenkille jo sunnuntaina, kevyt palauttava juoksu kulki ihan kivasti. TÀnÀÀn oli sitten vuorossa jo pidempi lenkki. Sekin kulki hyvin ja itseasiassa Jussi sanoi ettÀ kulki todella hyvin, olisi voinut juosta pidemmÀnkin lenkin.

Ensi lauantaina sitten HCRD 5km. SiellÀ on juoksuun aikaa tunti, eli jos vielÀ painaa puolikas jaloissa niin voi jopa kÀvellÀ osan matkaa. JÀnnittÀvÀÀ nÀhdÀ miten siellÀ juoksu kulkee.


Ei kommentteja:

LÀhetÀ kommentti

Kirjaamisella motivaatiota treeniin

  Talvi on tullut tĂ€nne etelÀÀnkin ja tĂ€ytyy tunnustaa ettĂ€ lumi ja pakkanen ei ole meidĂ€n kummankaan suosikkeja. Ulkona on kaunista, mutta ...